Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Historik

Torp är en socken i södra delen av Färgelanda kommun som fram till 1952 var en egen kommun med kyrka, skola, äldreboende och affärer.

Idag är Torp en levande bygd där gemenskapen och aktiviteter utvecklas genom ett aktivt föreningsliv med Torps Bygdegård som samlingspunkt.

När Torps skola lades ner 1997 uppstod ett stort problem för innevånarna i Torp med omnejd.
Skolan hade ju förutom att vara skola för barnen också varit en förutsättning för föreningsliv, kurser osv. utan skolan skulle ett stort tomrum uppstå.
Detta fick befolkningen i Torp att gå samman för att hitta en lösning.
Efter ett antal möten bildades en interimstyrelse som fick i uppdrag att diskutera med kommunen om olika alternativ.
Så småningom utmynnade detta arbete i ett förslag att bilda en ekonomisk förening för att hyra skolan och ta över ansvaret för den dagliga driften av skolan från kommunen.
För att skapa den ekonomiska basen för föreningen beslutades att sälja andelar för 500 kr/st. Interimstyrelsen gjorde bedömningen att vi behövde ett kapital på minst 100 000 kr för att det skulle vara meningsfullt att starta.
Försäljningen av andelar gick dock bra och när dagen för första årsmötet infann sig hade 201 andelar sålts vilket innebar att målet 100 000 kr infriades
Så 1999 bildades Torps Skola Ekonomisk Förening.
Föreningens syfte är att erbjuda föreningar, privatpersoner, kyrka och näringsliv ändamålsenliga lokaler för möten, fester, läger osv.
Via ideellt arbete, bidrag från kommunalförbundet, bidrag från andra föreningar och privatpersoner har lokalerna anpassats och möbler, porslin etc. inköpts.

2023 slogs föreningarna Torps Bygdegård ideell förening och Torps Byalag samman till en förening, Torps Bygdegård ideell förening.

Torps Bygdegård ideell förening har två uppdrag. Dels att verka för att trakten kring Torp och Ellenö ska vara en bra och attraktiv plats att bo och verka i. Dels att driva, utveckla och förvalta fastigheten Torps Bygdegård. Föreningen arrangerar årligen olika aktiviteter. Genom dessa aktiviteter bidrar vi till gemenskap i bygden och hälsar dig hjärtligt välkommen att deltaga!

Här pågår också många aktiviteter såsom studiecirklar, bordtennis, gillesdans, vävning, möten, fester, begravningar osv.

Så söker du en lokal för någon typ av aktivitet tag kontakt med oss så skall vi försöka lösa ditt behov.
Vi har även tillgång till stora ytor utomhus, både gräs och grus så även utomhus aktiviteter ligger inom våra möjligheter.